top of page

Ord från mina klienter

Camilla har bekräftat mig och mina känslor vilket har gjort att jag kunnat prata om sånt jag tidigare känt sån skam för. Det har också lett till att jag vågar prata med andra också om min kropp, ätande och kunnat få stöd från andra i min process mot att sluta fred med min kropp. 

 

Jag har blivit sedd för hela mig, vilket har varit otroligt befriande och jag känner mig mycket mer fri i mitt sinne. Jag skrattar mer, dansar mer, tränar mer efter att all den energi jag lagt på att tänka på kropp och mat nu har frigjort.

 

Jag tycker att det är fint Camilla behandlar mig som en jämlik. Att hon kunde dela med dig av egna erfarenheter, vilket hon gjorde utan att ta över eller skifta fokus. Jag uppskattar att hon tar in den spirituella aspekten av livet.

 

Jag ägnar mindre tid år att fundera över min kropp och utvärderar inte längre dagens ”synder". Jag har fått mer energi till att drömma, hitta glädje, skratt.

Anna, 37 år

Jag har verkligen känt mig sedd av Camilla, som alltid har fått coachningen att handla om just mig, just där och då. Hon har varit totalt närvarande varenda sekund av våra samtal och agerat stöttande, peppande, inlyssnande och inkännande. Jag har fått skratta, gråta, tycka, tänka och ifrågasätta - allt under skicklig lotsning av Camilla. Hon har hållit i en struktur för mig, men också följt med mig dit jag behövt vid varje samtal. Att ha Camilla som samtalspartner har varit livsomvälvande. Det låter kanske stort och klyschigt, men det har varit helt nödvändigt för mig att kunna luta mig mot Camillas kompetens under den process som jag har genomgått. 

 

Skillnaden i min relation till mat och kropp idag är som natt och dag i jämförelse med förut. Jag känner mättnad och nöjdhet när jag äter. Jag känner smaker på ett helt annat sätt. Jag är inte rädd för att överäta, planerar inte vad jag ska äta, kommer inte ihåg exakt vad jag ätit, räknar inte kalorier, överäter inte för att "starta på nytt imorgon" och tror inte att alla andra tänker på vad jag äter och huruvida jag äter för mycket. Jag bemästrar socialt ätande galant. Ingen mat är förbjuden. Att tänka på mat tar inte längre upp en massa tid och energi. Framförallt förstår jag vad som händer i min kropp, vilket gör att jag kan vara snäll mot mig själv. Min kropp är fantastisk och jag kan både se det och känna det - inte bara säga det. Jag kan se mig i spegeln och på foton utan att få panik över hur jag ser ut. Jag ser numera en sund och glad kvinna. 

Jag har ett helt nytt sätt att leva mitt liv på. Jag känner mig glad, avslappnad och hälsosam - både fysiskt och mentalt. Det tar jag med mig. Jag tar också med mig att alltid försöka betrakta mig själv med självmedkänsla och vetskapen om att ätande sällan blir perfekt, men om jag bara tar mig tid att lyssna på min kropp så har den alla svar jag behöver.  

Hanna, 40 år

Intuitivt ätande

Att ha Camilla som samtalspartner har varit en stor trygghet och avgörande i min läknings process med min kropp och mat. Våra samtal har verkligen varit ett tryggt rum där jag har kunnat vara mig själv fullt ut och visa mig sårbar. Jag har kunnat öppna mig och prata om saker jag tidigare känt stor skam för. 

 

Jag tyckte att det var mycket hjälpsamt att få lära mig att hantera min kroppsångest, nu vet jag att det fortfarande kommer dagar då det känns jobbigt men nu kan jag vara i känslorna och vara trygg med att dom går över. 

 

De största skillnaderna i min relation till min  kropp och mat är att jag äntligen kan leva mitt liv fullt ut, utan att behöva tänka på hur jag ser ut eller vad andra tänker om mitt utseende, vilket nästan var hela min vardag förut. Jag är snällare och mer förstående mot mig själv och känner mig mycket gladare, piggare och tryggare.

 

Det viktigaste jag tar med mig är att jag ska vara snäll mot mig själv och insikten att jag aldrig mer vill lägga ner tid och energi på att banta igen. 

Freja, 23 år

Camilla är en empatisk och uppmärksam lyssnare. Hon ställer relevanta följdfrågor. Jag kände aldrig att hon dömde mig för nått jag sa. Hon är dessutom uppenbart påläst i ämnet. När jag sökte upp henne hade jag fastnat. Jag hade kommit så långt som jag kunde komma på egen hand, genom läsning osv. 

 

Genom Camilla kunde jag komma vidare för hon kom med ny input och ställde frågor som jag inte ställt. Två ögonöppnare för mig var samtalen om reaktivt ätande och den gången när jag fick i hemläxa att skriva ned allt jag ”vunnit” på min IÄ-resa. Själv kände jag endast att jag hade förlorat saker. Hon fick mig att se allt jag vunnit och det var viktigt. Det tog mig framåt. 

 

Innan samtal med Camilla så hade jag försökt praktisera IÄ i nästan två år men hade fortfarande svårt att inte tvångsmässigt äta ”allt” hela tiden bara för att jag bestämt att jag ”fick”, oavsett om jag var sugen. I samtalen med Camilla lärde jag mig mer om varför jag äter. Det gjorde att den tvångsmässiga komponenten kring mat har lugnat ned sig. 

 

Det är fortfarande en resa. Jag är fortfarande en bit ifrån där jag önskar att jag skulle landa. Men det största jag tar med mig är nog lärdomen om hur mycket våld jag förut gjorde på mig själv och vetskapen att jag förtjänar bättre och inte vill dit igen. Ett större mått av empati mot mig själv. 

Mirjam, 36 år

Camillas förlåtande och förstående attityd gör att man vågar öppna sig och hon lirkar upp gamla låsta dörrar. Hon är en oerhört klok person och har inte bara hjälpt mig att uppnå matfrihet utan även hjälpt mig att hantera svåra situationer i vardagen. 

 

All mat som jag känner för att äta är bra för mig. Om jag råkar äta lite för mycket ena dagen så litar jag på att min kropp reglerar det dagen efter. 

 

Jag har börjat acceptera min kropp och har slutat banta. Numera njuter jag av maten och inget är förbjudet, jag fokuserar på vad jag vill äta och inte bara vad som är nyttigt och vad jag borde äta. 

 

Dieter och kroppsförakt har varit en del av min identitet och jag har tänkt på mat i stort sett hela tiden. Men nu tänker jag nästan inte på mat alls, istället har jag börjat fundera på vem jag egentligen är och vad jag vill. 

Märta, 55 år

Matfrihet

Att ha Camilla som samtalspartner har varit som att ha den där goda fén som sitter på ena axeln som peppar, har förståelse och omtanke medan man själv kämpar mot den dumma som sitter på den andra axeln. 

 

Jag fick väldigt snabbt förtroende för henne då det verkligen märktes att hon FÖRSTOD, hon förstod på riktigt vad jag går och har gått igenom. Det har jag inte känt när jag gått till terapeuter eller psykologer via vården, de är bara tränade i att lyssna medan Camilla har självupplevda erfarenheter och länge jobbat med människor som har samma problem som jag själv. En ohälsosam relation till mat. 

 

Jag upplever mig mycket mer förlåtande mot mig själv, jag förebrår mig inte på samma sätt och relationen med mat har avdramatiserats lite. Jag tänker mycket mer på vad kroppen berättar att den vill ha, snarare än vad känslorna vill ha för att dämpas. Kroppen ska först få sin näring för att leva och nu mår den bättre helt klart! 

Ann-Sofie, 39 år

Jag uppskattar Camillas förmåga att få mig att tänka till och verkligen hitta vad som är problemet. Att hon inte ger sig med ett svävande svar från mig utan hjälper mig att fundera och gå lite djupare än vad jag känner mig bekväm med. Det har varit nödvändigt för att jag skulle kunna gå vidare på mina resa för att komma åt problemet med min acceptans av kroppen. Den hjälp jag fått i hur jag ska tänka för att ändra mina negativa tankar på min kropp. Tex att jag lärt mig att känna igen de tankarna och att det bara är just tankar. Att få fundera på vad som egentligen är viktigt i livet.

 

Min relation till kroppen är mycket mer avslappnad och accepterande. När tankarna kommer på att jag borde göra något åt att jag är tjock så tänker jag ”vad är viktigt för mig, vill jag verkligen gå på diet”. Relationen till mat är också mer avslappnad, jag äter det jag vill och känner ingen ångest över det. Jag jobbar med att äta intuitivt, inser att det är en livslång resa, men tycker att jag går framåt.

 

Jag vill inte går på diet! Jag vill lägga tiden på viktigare saker.  Köper kläder som sitter bra. Jag duger bra som jag är, det sitter inte i kilona.

Elisabeth, 59 år

bottom of page