top of page

mer om mig

jag Vill hjälpa dig att finna Kroppsfred!

Jag heter Camilla Vindelskog och är Certifierad Intuitive Eating Counselor. Jag är utbildad och certifierad av Evolyn Tribole, en av de två dietisterna som myntade själva begreppet Intuitive Eating i sin bok med samma namn. Det har nu gått över 10 år sedan jag läste denna bok för första gången, ett efterlängtat svar på mitt eget mat-och kroppskrig. 

Bild mig varm_edited.jpg

Sedan dess har jag förkovrat mig i intuitivt ätande och anti-diet genom att gå kurser för flera av de stora förgrundsgestalterna internationellt; Isabel Foxen Duke, Caroline Dooner, Summer Innanen och Christy Harrison och nu nyligen Evolyn Tribole. Jag har under åren plöjt många dussin böcker om Intuitive Eating - och Anti-Diet samt hundratals forskningsartiklar och timmar av podcasts på ämnet. Jag är väl förtrogen med principerna och forskningen som backar upp hälsofördelarna med intuitivt ätande samt hälsoriskerna med dieter. Jag har på min egen resa mot kroppsfred gått in i ett antal återvändsgränder och lärt mig känna igen de fallgropar och hinder som lurar när man börjar sin modiga resa mot matfrihet och kroppsfred. Dietmentaliteten är lömsk och sitter ofta så hårt förankrad i våra psyken att det kan ta sin tid att reda ut och ibland kan man behöva hjälp. Jag är även diplomerad coach enligt ICF samt socionom med över tio års yrkeserfarenhet av psykosocialt förändringsarbete med såväl unga som vuxna. 

Jag erbjuder coaching via zoom i intuitivt ätande utifrån ett anti-diet - och Health at Every Size® (HAES) - perspektiv. Det vill säga fokus ligger på att bli fri från dietkulturens hjärntvätt, göra fred med kropp och mat och fokusera på snälla hälsofrämjande tankar och benteenden - oavsett vikt! Att supporta människor att nå kroppsfred är min passion och min feministiska gärning i livet. Jag utgår från förståelsen att dieter och kroppshets är ett kraftigt kapitalistiskt och patriarkalt bedövningsmedel som rånar människor på kraft, tid och pengar. Dietindustrin omsätter nu 60 miljarder dollar om året och jag blir helt galen när jag tänker på hur diethetsen förstör människors liv och på hur dessa pengar, tid och kraft skulle kunna läggas på något så mycket mer givande!

Utbildningar
  • 2022 Certified Body Image Coach, utbildad av Summer Innanen och Ama Poundcake

  • 2021 Certified Intuitive Eating Counselor, The Original Intuitive Eating Pros

  • 2020 Diplomerad Coach enligt ICF, Mindmentor

  • 2004-2008. Socionomexamen, Stockholms Universitet

CIEC Logo.jpg

Mitt eget kroppskrig 

Jag bantade för första gången när jag var 13 år. Ett år senare hade jag utvecklat ortorexi och bulimi. Det tog många år av professionell hjälp och mycket mod att bli frisk från ätstörningen. Men även när jag inte längre uppfyllde kriterierna för någon ätstörningsdiagnos så hängde besatthet av kropp och mat envist kvar i min hjärna. När jag var 23 år läste jag boken Mattillåtet av svenska dietisten Gisela van der Steer och jag gick även hos henne som patient en tid. Det arbetet la grunden för att börja lita på min kropp, men det tog ändå många år till att nå kroppsfred. När jag i 30-årsåldern började djupdyka i den engelska litteraturen och forskningen kring intuitivt ätande, anti-diet, Health at Every Size och Body Acceptance insåg jag sakta hur kriget på min tallrik och i min hjärna inte bara handlade om mat och kropp. Vi tror lätt att vår kroppsuppfattning handlar om hur vår kropp ser ut och hur vi känner inför den. Men kropp har givits så mycket mening i vår kultur. Jag började förstå hur min kroppsuppfattning handlade om en känsla av social utsatthet, rädsla för att inte ha kontroll eller att bli avvisad och utesluten, att känna mig svag, underlägsen eller som att jag hade låg social status. Min kroppsuppfattning kunde påverkas av att jag kände mig tråkig och utanför, eller var rädd för att vara för mycket och krävande, eller kände mig blottad och utsatt, exponerad eller osynlig, kraftfull eller kraftlös och ibland helt tom inuti. Med hjälp av intuitivt ätande och anti-diet-perspektiviet förstod jag hur samtliga dessa känslor är begripliga i den sjuka kroppsfixerade dietkultur vi lever i där storlek på kropp har givits en mening och status. Men lösningen på dessa känslor och sjuka kultur finns inte på vår tallrik, eller i att förändra våra kroppar. Lösningen finns i att se det sjuka och besatta i kulturen, och välja att göra fred med din kropp precis som den är här och nu. Det är ett radikalt och rebelliskt beslut. Om vi alla gjorde det samtidigt skulle dietmarknaden kollapsa inom en vecka! Detta är vad jag vill för dig, att du gör fred med din kropp. Varje dag, så mycket du kan. För din skull. 

Jag är 41 år och under mitt liv har min kroppsstorlek varierat, jag har erfarenhet av att ha levt i en större kropp och blivit kallad nedsättande saker på grund av min vikt. Men sedan jag slutade med dieter har min vikt varit relativt stabil och för det mesta har jag levt en kropp som har ”smal-privilegium”. Fettfobi påverkar såklart även människor i mindre kroppar, men det är helt annan nivå av utmaning att våga sluta med dieter om man lever i kropp som dagligen möter strukturellt samhälleligt viktstigma. Som att inte få plats i en flygplansstol, inte kunna hitta kläder i vanliga butiker och inte få adekvat vård inom sjukvården. Jag vågar påstå att resan mot kroppsfred är utmanande för alla, men den är inte rättvis. Människor med kroppar som är större, rasifierade, har funktionsvariation, är trans eller ickebinära och/eller lever i social och ekonomisk utsatthet möter ett systematiskt förtryck som jag inte mött.

vad du kan förvänta dig av mig

Som coach och samtalspartner på din resa mot kroppsfred möter jag dig där du är och utgår från vart du står, dina förutsättningar och dina erfarenheter. Resan kommer vara bumpy - inte linjär och perfekt! Även om jag inte upplevt exakt samma saker som du, så kommer jag kunna förstå och relatera till mycket. Jag har hatat och straffat min kropp in absurdum och varit säker på att det är något allvarligt fel på mig som inte kan äta normalt. Jag har kastat mat i soporna för att bli av med frestelsen, för att senare plocka upp den igen och ätit när ingen ser. Jag har varit övertygad om att jag är sockerberoende och att jag inte kan ha choklad hemma för då äter jag upp allt på en kvart. Jag har hetsätit och kräkts ibland flera gånger om dagen och känt total hopplöshet. Jag har också varit helt övertygad om att ingen skulle kunna älska mig om jag var tjock, och att allt i livet skulle bli bättre om jag bara var smal. Jag har gått en lång och slingrig väg och kämpat mig till kroppsfred. Det var inget fel på mig, det var dieterna och dietkulturens press som hade skadat mig. Sedan många år lever jag mitt liv i fred med min kropp. Jag äter som jag vill, när jag vill och mat och kropp är inte längre någon big deal. Jag glömmer ofta bort chokladen i skafferiet, lever mitt liv här och nu och har mitt fokus på annat. Jag säger det igen, det var inget fel på mig och det är inget fel på dig! Fred med kropp och mat är möjligt för dig också. Jag kommer bemöta dig med empati och göra mitt yttersta för att se ditt perspektiv för att sedan bidra med mitt. Jag kommer att erbjuda dig tips, trix och nycklar på vägen mot kroppsfred och matfrihet.

 

Varmt välkommen att jobba ihop med mig!

bottom of page